Hoppa till sidans innehåll

Banchefen informerar


2021-04-24

Hej.

Våren är här och med den så vaknar golfbanan till liv igen.
April bjuder som vanligt på ett varierande väder eller som man kan säga, att en del dagar så har vi alla årstider på samma dag.

Planen på att öppna för spel är den 1: a maj, Då får vi se hur statusen är på de ordinarie greenerna om vi kommer att öppna en del av dom då eller om det blir några dagar senare. Det vi vet är att vi har 6 greener som inte är redo för spel då utan att vi får jobba med dom så mycket vi kan och hoppas de är på gång inom någon vecka. Det är väldigt svårt att sätta några datum då det är vädret som styr över hur bra det växer.

Det vi vet är att de andra greenerna har klarat vintern bra under vintertäckningen och vi klippte alla greener under måndag och tisdag under den gångna veckan.

Vi kommer att öppna övningsgreenen bakom restaurangen under veckan som kommer då den är tillräckligt bra för att använda och att det då kommer att genomföras grönt kort utbildning.

Framåt så har vi en del jobb kvar på hål 14, Det ska finjusteras kring de nybyggda bunkrarna och färdigställas på det område där en bunker lagts igen för att anlägga fairway på en stor del av den ytan. Under delar av tiden när det görs så kommer vi att hålla hål 14 och 15 ur spel för att påskynda arbetet. Från och med måndag 26/4 så kommer vi att vara full arbetsstyrka och kommer att ställa i ordning allt inför säsongen.

Under veckan som gått så har vi haft ett antal frivilliga som har oljat altanen på baksidan av restaurangen, ett arbete som vi är otroligt tacksamma för att vi fått hjälp med.

Väl mött ute på banan när det kommer i gång.

Banchef Mikael Ingeroth

2020-10-28

Hej.

Säsongen närmar sig slutet och det visar sig i att säsongspersonalen har arbetat sin sista dag. Men det återstår en hel del saker som ska göras ändå. Vi kommer att fortsätta ombyggnationen av bunkrar på hål 14 som sker enligt antaget förslag från banarkitekten. Vi kommer från måndag den 2/11 att stänga av hål 14 och 15 för spel så att vi kan arbeta med ombyggnationen i lugn och ro. Vi kommer även att stänga ordinarie greener för spel samma dag, detta för att få göra de invintringsarbeten som behövs utan spring på greenerna. Vi kommer även att vintertäcka greenerna med en tät plast för att slippa vinterskador och förhoppningsvis kunna få en bra kvalitet till våren. Detta har vi gjort på prov på några greener tidigare men aldrig i denna omfattning. Det finns flera banor i distriktet som gjör detta så vi är inte ensamma om detta. 

Banan kommer att fortsätta vara öppen för spel på vintergreener så länge som vädret tillåter.

Det har även påbörjats en utveckling av övningsområdet som kommer att färdigställas under 2021. Det kommer även att förbättras på rangen inför nästa säsong.

Banchef Mikael Ingeroth

 

2020-06-17

Hej.

Vill börja med att säga att det har spelats mer på banan i maj och början på juni än vad det gjorts någon gång tidigare. Detta har tillsammans med vädret som var i maj gjort att banan inte har kunnat växa på sig som det skulle behövas. Vi har haft en månads medeltemperatur i maj på ca 7 grader vilket är minst en grad kallare än normalt. Gräset behöver ca 8 grader eller mer för att växa och för att fröna ska gro.

Vi hade ca 15 dagar då det var minusgrader på morgonen under perioden 1 - 23 maj. Minusgrader gör att gräset ställer in sig på vinter och drar ner på tillväxt för att kunna klara sig. Det kändes bra under slutet av april när det var lite värme och hoppades då att skador orsakade av vintern med både snömögelangrepp och även lite isbränna skulle komma igång och växa på sig. Men så vart det inte utan det kom inte någon värme förrän i slutet av maj.

När det sedan vart varmt så har vi lagt ner stort arbete på att få till så att gräset kan växa och att få alla fläckar att växa ihop. Det är fortfarande inte på den nivå vi skulle vilja ha det men som tidigare sagt så är allt ca tre veckor senare än vad det brukar.

Vi har på rangen fått fart på klipprobotarna som gör att det numer alltid är klippt och fint varje dag. Vi har sått alla uppgrävda ytor runt studion och runt utslagsplatserna på rangen. Vi väntar bara på att de nya bollar som vi beställt ska komma så vi får ta bort dom gamla lite dåliga bollarna. Detta tillsammans med den nya bolltvätten som redan tagits i bruk borde höja attraktionen på rangen. Vi hoppas även få till lite uppdatering på mål på rangen så att det blir intressantare och roligare att träna.

Har fått några frågor gällande hur uppsättningen av tee markeringar går till. Detta då det ibland kan vara så att orangea står bakom dom röda på några hål. Detta görs framförallt på grund av slitaget på tee, men det är så att det inte är någon koppling mellan hur tee markeringarna ställs utan varje färg är livegen. Här kommer lite text från spel och tävlingshandboken som förklarar detta:

• Observera att man kan variera längden på hålen men att banan inte får avvika mer än 100 meter per 18 hål för att den ska ha giltig banvärdering, något den måste ha för att en rond ska vara handicapgrundande.

Detta innebär att man kan flytta om tee markeringarna så att tex vit kan hamna framför någon av de andra färgerna och att tex röd kan hamna bakom blå och även gul.

Framåt så har vi lite återställningar kvar att göra på några ställen men kommer även att påbörja den planerade ombyggnationen på hål 14, där kommer vi att börja med fairwaybunkrarna under sommaren om det fungerar och sparar på greenbunkern till hösten. Vi kommer även att bygga ett tak över uteplatsen på framsidan av restaurangen så snart som möjligt.

Det stora speltrycket gör även att våra golfbilar inte räcker till så där kommer det fyra till inom en snar framtid.

Har ni funderingar på något så hör gärna av er på mail eller kom och fråga oss på plats.

Banchef Mikael Ingeroth

 

 

2019-06-07

Vädret har varit lite för ogynnsamt under Maj månad då vi vill få fart på gräset. Men Den senaste veckan efter regn och värme så sätter växtligheten fart. Vi har återställt och sått dräneringsdikena på hål 8 och 9 och en del andra ställen.

Vi får många frågor om hål 3 och när det kommer att tas i spel. Prognosen är att det ska kunna öppnas till midsommar. Det kan bli senare då det behöver växa på sig runt omkring greenen. Greenytan i sig är okej men behöver dressas mera för att få upp jämnheten. Vi hoppas på gynnsamt väder framöver så det kan gå vägen.

Det finns även saker som vi skulle behöva ha hjälp med och det är att städa efter vinterns skogsavverkning, det finns några partier som det behöver plockas ihop ris på. Detta går att genomföra även på kvällstid. Hör av er till mig eller till kansliet så får vi samordna en eller flera tider som kan passa.

Banchef Mikael Ingeroth

 

 

2018-08-03

Nu har vi kommit fram till klubbens höjdpunkt på golfsäsongen vår golfvecka. Som det ser ut just nu så är i princip alla tävlingar fullbelagda vilket är väldigt roligt. För oss på banan så innebär denna vecka lite tidigare mornar än vanligt men det känns bara inspirerande att få presentera banan så bra vi kan.

Sommaren har varit minst sagt speciell med en inledning som började med snö långt in i april och som sedan svängde över till högsommarvärme utan nederbörd i maj. Juni var mer som vanligt men dock utan nederbörd. Juli har bjudit på riktigt sommarväder, perfekt för bad, men lite jobbigare för gräset. Vi har fått lägga väldigt mycket timmar på att hålla bevattningen i gång och även varit ute och handvattnat för att hålla torrfläckar borta.

På banan så har vi byggt färdigt ett nytt rött tee på hål 4. På hål 3 så är teena färdiga för att så på gräsfrö.

Det stora arbetet med att bygga om greenen på hål 3 kommer att inledas under vecka 33, då kommer greenen att torvas av för att sedan byggas om helt. Greenen kommer att flyttas närmare ån och få ett nytt utseende med många bra flaggplaceringsmöjligheter. Greenen kommer även att bli lite större än tidigare. Hela hålet kommer att få ett lyft och längden på hålet kommer att bli lite kortare än tidigare.

När greenen torvas av och på så tar vi gärna emot hjälp för att detta ska flyta på så bra som möjligt. Arbetet består i att hjälpa till att rulla ihop gräset och bära undan vid avtorvning, när vi sedan lägger tillbaka gräset på greenen så gäller det omvända. Är ni intresserad av detta så kontakta Hans Östergård som hjälper oss med att hålla koll på detta, ni når honom på 070-2339423.

Byggnationen av greenen och greenområdet kommer att pågå under ca 7-10 dagar men det kommer inte att spelas på hålet förrän det har etablerat sig och blivit bra. Vi hoppas att kunna öppna greenen för spel någon gång under försommaren 2019. Detta innebär att vi jobbar på en lösning för att kunna spela 18 hål under tiden, just nu ser det ut som att vi löser det med att göra iordning ett korthål på övningsfältet för att lösa detta.

Banchef Mikael Ingeroth

 

 

2017-04-23

Våren har bjudit på barmark under ett antal veckor men inte med några högre temperaturer. Detta gör att gräset inte kommer igång att växa, för detta krävs att man får upp dygnsmedeltemperaturen och att det inte är minusgrader på nätterna vilket har varit fallet under en lång period. Just nu ser det ut som att vi kommer att få nederbörd i början av veckan, troligen i form av snö vilket inte är så dumt då det fuktar igenom marken bra och nederbörd behövs då grundvattennivåerna är låga. Ute på banan så kommer vi under maj att fortsätta med de projekt som påbörjades under hösten. Det gäller främst att få utbyggnaden av rangen klar, sedan kommer vi succesivt att fortsätta med de områden på hål 4 och hål 7 som ska fixas till och sås med gräsfrö. Vi ska även färdigställa arbetet på parkeringen nere vid vägen. Ett till stort arbete är hål 9 där vi ska färdigställa breddningen av framkant på greenen och igenläggningen av bunkern. Detta arbete kommer att utföras när vi fått till greenen på gammeltvåan så vi kan torva det gräs vi behöver. Man får räkna med att det inte kommer att vara spel på ordinarie green på hål 9 före midsommar, detta för att få en gräsyta som tål belastningen av skötsel och spel. Vi kommer att jobba med den provisoriska greenen så att den ska funka bra under tiden.

 

Just nu ser det bra ut på greenerna under dukarna med några undantag där det kommer att krävas en del arbete med sådd och dylikt. Vi kommer så fort vädret tillåter att ta av dukar och börja klippa. Vi kommer även att göra i ordning provisoriska greener så vi kan öppna banan så fort som vädret tillåter. Förhoppningsvis så snart som möjligt.

 

Hoppas på en lång golf säsong med mycket spel och nöje. Vill även hoppas att det blir en god uppslutning på städdagen den 1:a maj.

 

Väl mött där ute.

Banchef Mikael Ingeroth 

 

 

Banchefen informerar. 2015-10-05

Nu är säsongen på vår bana på väg att ta slut. Vintern närmar sig och med detta så kommer det att vara frost på morgonen vissa dagar. Var vaksam på detta så att det inte trampas på frostiga greener. Det som händer på det kortklippta gräset på greenerna förklaras i följande filmklipp: https://www.youtube.com/watch?v=zkoWWrHzuAg

Vi kommer att klippa upp vintergreener som vi vill att alla använder när det är frost på ordinarie greener. Detta för att vara rädd om banan så att den får den omtanke den behöver inför vintern. Detta medför även att förutsättningarna är bättre inför nästa vår.

Det kommer inte hända så mycket på banan i höst annat än lite underhåll av diken och att vi kommer att bygga en ny gångväg runt skogen från greenen på hål 14 till tee på hål 15.

Banchef Mikael Ingeroth

 

 

 

Banchefen informerar 2015-05-08

Uppdatering kring banan.

Planen var att kunna öppna greenerna denna vecka men vädret har inte varit på vår sida med nederbörd nästan varje dag.Det behövs mer arbete för att få dom i speldugligt skick.

Det är vädret som styr vad vi kan göra och veckan som varit har det regnat, vilket är bra för banan i helhet men gör så att vi inte kan göra det vi behöver på greenerna. Förhoppningen är att kunna öppna greenerna till veckan. 

 

Vi jobbar dock vidare med andra saker på banan som t.ex fairway på 16 där vi kommit lite längre men mest framsteg görs i bunkern på hål 17 där vi har sprängt sten och jämnat till botten i bunkern. Vi har även påbörjat arbetet med att torva i gräs på kanten mot greenen. Banchefen informerar 2015-04-20

På onsdag kommer vi att öppna 6 hål (1-4 och 17,18) med provisoriska greener. 
Bollrännan kommer numer att vara inne i terminalen.

Vi håller även på att klippa greener då det växer till sig under dukarna. Det är inte tätt och fint än men det ser bra ut.

 

Banchefen informerar 2015-04-17

Vi kommer inte att öppna banan just nu, det behöver torka upp mer på vissa ställen. Därför avvaktar vi till veckan med nytt beslut. Fortsätt att ha koll på hemsidan för uppdateringar.Banchefen informerar 2015-04-14

Våren har kommit och golfsuget med. Banan är just nu stängd för spel, det är fortarande lite blött på vissa ställen. Troligtvis kommer det att öppnas 6 hål (1-4, 17,18) senare under veckan. Håll utkik på hemsidan för fortsatt information. Vi har även lagt ut täckdukar på alla greener
Banchefen informerar. 2014-04-20

I dag så har vi tagit av dukarna på greenerna för att under måndag och tisdag klippa och gödsla och vattna. På tisdag eftermiddag lägger vi tillbaka dukarna under några dagar igen för att skydda dem och för att höja temperaturen i dem. Det ser bra ut under dukarna då det är grönt och fint nästan överallt. Det har växt bra och det är lite längre än vad man vill ha men vi jobbar vidare med detta under kommande dagar. Som det ser ut så ska vi nog kunna öppna en del ordinarie greener i början av maj, men det är det är ändock vädret som måste vara med oss för att det skall funka.

Vi kommer fortsätta med frivillig gruppen, som hjälper till med bland annat med dukarna på greenerna och målning och lite annat. Är någon intresserad så hör av er till Ingvar Ingeroth på tel. 070-332 03 93 eller mail This is a mailto link, det finns uppgifter som många kan klara av oavsett hur mycket tid man kan ställa upp.

Mikael Ingeroth

Uppdaterad: 03 AUG 2018 11:04 Skribent: Bollnäs GK

Hitta hit

Hitta hit

Till Min Golf

Golfväder

Postadress:
Bollnäs GK - Golf
Norrfly 1634
82391 Kilafors

Kontakt:
Tel: 0278650540
E-post: This is a mailto link

Se all info